petak, 14. rujna 2018.

Hrvatski otok sreće - Rab


"Felix Arba"


Hrvatski otok sreće


"My dream is to go spend a week on some island with no phone."
- Cara Delevingne


Iako većina nas svoje Travel destinacije smatra onim dalekim putovanjima izvan samih granica Hrvatske, ja sam ove godine odabrala ljetovati na našoj obali. Barem u prvoj polovici ljeta, više o sljedećoj destinaciji saznati ćemo u novom članku.

Sunglasses : Cro Bazar , Skirt, bag, shoes : Factcool , Watch : Paul Hewitt , Top : Zara


Zašto Hrvatska, zašto „ Otok sreće“ tj. Otok Rab ?

Ja oduvijek Rab smatram malim talijanskim gradićem. Te njegove zidine, stari grad, sitne uličice koje odišu divnim restoranima raznih specijaliteta ovog divnog otoka. Svatko tko je barem jedno istraživao Veronu i slične gradiće mislim da se može složiti sa mnom i u ovoj priči. Koliko god je divno obilaziti svijet, diviti se različitim kulturama i znamenitostima, uvijek ali uvijek ljepše i nekako toplije biti će vam istraživati zemlju za koju vas srce veže.


Moje putovanje prema Rabu bilo je nešto predivno, taj miris mora, zvukovi valova i vjetra u kosi zaista su nešto posebno. Kada prilazite samom otoku vjerujem da pomišljate što se uopće može skrivati iza tog nenaseljenog, kršovitog otočića ? No, kada uđete u sam grad i prvo što ugledate su te zidine, velike, masovne, vrijedne divljenja ! Sam grad Rab prožet mnoštvom tih malih uličica, kamenih i šarenih kučica zaista je šarmantan stari grad sa mnogo malih trgova i zanimljivo četiri zvonika. Jedan od tih zvonika turistička je atrakcija i vidikovac. Naravno sezona i turističke atrakcije nisu besplatne ali isplati se platiti koju kunu za ovako nešto. Uz sve tako divno i krasno što mogu ispričati i podijeliti sa svima vama, moram biti iskrena i priznati da put kroz zvonik do samoga vrha nije ni malo ugodan, na početku se penjete uskim drvenim stepenicama, te nakon toga slijedi horor. Malene željezne stepenice i uski prolaz na sam vrh. Nemojte me krivo shvatiti nije toliko strašno, zabravite sve čim dođete na vrh i pogledate oko sebe. Prvo što preporučujem je dočekati zalazak, što zapravo i hoćete jer ulaz je od 19:30 sati. Zastati na trenutak, zaboraviti sve brige i probleme u vašoj glavi, kada ste zapravo uživali u tišini promatrajući oko sebe, samo sjesti gledati u more, ili vjetar kako prolazi krošnjama u vašoj blizini ? Na ovome mjestu pronaći ćete zasigurno svoje mjesto pod suncem i zaboraviti na sve što je bilo u vašoj glavi prije nego što ste proživjeli ono penjanje. Iako sve to nekako podsjeća na sam život.




Osim što će vas očarati svojom neizmjernom ljepotom, vratit će vas u neka stara vremena. Poznata je „Rabska fijera“ , koja nas vraća u neka prošla vremena. Odjednom nađete se u nekom drugačijem svijetu sve oko vas postaje kao film koji promatrate uživo vlastitim očima. Možete uživati u tradicionalnim plesovima, natjecanjima samostreličara i sl. sadržaja. Jedna velika posebnost ovoga grada je i svima nam dobro poznata „ Rabska torta“ proglašena je najoriginalnijim suvenirom. Tu posebnost izrade i uvid u cijelu priču, te sudjelovanje u samo izradu torte možete dobiti ako posjetite kuću Rapske torte. Vjerujem da je to za mnoge zapravo skupa delicija ali ako imate želju barem probati tako nešto, a ne uklapa vam se u budžet besplatno možete kušati tortu i različite vrste keksi kao što su „ Mustaćoni“. Jedna zamiljivost vezana za tu tortu je da je recept star oko 800 godina, i nalazio se samo na plemićkim jelovnicima.



Nakon istraživanja grada i prekrasnih parkova koje možete susresti u šetnjama gradom vrijeme je za ljetne radosti. Što se tiče kupanja  i uživanja na suncu Rab je također poznat kao najpjeskovitiji otok, krasi ga čak 30 pješčane plaže. Svi oni koji obožavaju poznate slike pješčanih plaža i smaragdnih boja mora, pronaći će svoj mali raj na ovakvim plažama i uvalicama. Još jedna zanimljivost što se tiče plaža, ako posjedujete malog četvernožnog ljubimca za njega također postoji mali raj na ovom otoku. Ne samo radi mora i kupanja već plaže posebno namjenjene za pse na kojoj se nalazi Monty`s dog Beach and Bar koja nudi specijaliziranu ponudu za vlasnike pasa i njihove ljubimce.



Mornarski stil je vječan

Mornarski stil modni je klasik koji gotovo nikada ne izlazi iz mode. Osnova takvih odjevnih kombinacija je kvalitetan plavi ili bijeli sako i prugasta majica, a ostalo ovisi od toga kakvu odjeću inače preferirate.
Mornarski print nije kompliciran ni za kombiniranje. Možete obući jednostavnu usku kratku haljinu s prugicama ili suknju viokog struka, koju možete kombirati s robicom i sandalama u krem,crvenoj,crnoj boji. Efektan detalj u vidu tankog pojasa u crvenoj boji vrijedan je detalj za mornarski izgled.
Opredijelite se za jedan prugasti detalj, a ostatak kombinacije neka bude neutralniji. Kada obučete dugačku haljinu na pruge, nemoguće je izbjeći osjećaj da ste na moru. Prugasta suknja visokog struka u kombinaciji sa bijelom košuljom ili majicom pravi je izbor za one koji žele dodati romantični izgled svom stilu.
Detalj u vidu broša ili sata i narukvice mornarskih motiva na dugačkoj haljini je mali, ali vrlo efektan detalj. I na kraju - ništa kao dobra torba i mornarska beretka. Ako je prugasta, spremni ste za vrele ljetne dane.
 Watch Sailor Line ZARA SIDE STRIPE JEANS
 Anchor Bracelet PHREP Brass Nylon Navy Blue-White SHORT COAT WITH STRIPES
 Women\'s shoes Vices Women's Skirt Trendyol Button


Nakon svega mislim da svi možemo potvrditi da Rab zaista je Otok sreće !

Novi video o našem putovanju možete pogledati na ovom linku.


Galerija slika





Ira Vlahović




Nema komentara:

Objavi komentar