srijeda, 12. rujna 2018.

Moje putovanje u Veneciju

Romantičan grad nasred mora

„ Ima jedan slavni grad koji stoji nasred mora. More je na njegovim širokim i uskim ulicama, u vrijeme oseke i u vrijeme plime, a morske trave hvataju se za zidove njegovih mramornih palača… „

Samuel Rogers – „ Probudite se ! „





Dolazak u Veneciju, romantičan grad na moru, vraća nas u prošlost. To je grad u kojem vlada jedinstven ugođaj. Venecija se zapravo nalazi u istoimenoj laguni na sjeverozapadnoj obali Jadranskog mora te obuhvaća 118 malih otoka. Rijeke koje u blizini utječu u more donose sa sobom mnogo mulja koji se taloži u plitkim obalnim vodama. Nešto što možda mnogi i ne znaju ako prvi puta putuju u Veneciju je zapravo utjecaj vremena na vaše putovanje. Voljela bih da pričam o vremenskim prilikama ili neprilikama, ali zapravo postoji jedan veći problem, a to je miris mora odnosno samog grada. 
Moje preporuke su odlazak nakon kišnih dana kada se taj problem vrati u normalu te možete zaista uživati kako treba. Zanimljivo je da nema uobičajene gradske buke, pješaci uglavnom hodaju uskim uličicama koje su odvojene od kanala kojima plove gondole. Prekrasne Gondole privlače turiste iz romantičnih razloga i prekrasnih slika koje ste svi barem jednom gledali sanjajući o bajkovitoj vožnji. Ipak imajte na umu da se Gondole se smatraju luksuzom pa prije ukrcavanja provjerite propisani cjenik kako vam gondoljeri zbog vaše slabe informiranosti nebi zaračunali više cijene, što im nije strano. Cjenik možete provjeriti u brošuri „Un Ospite di Venezia“ , a trebalo bi ih biti i na stajalištima. U prepunim kafićima glavnog trga uživaju turisti kao i stanovnici Venecije upijajući arhitekturu romantičnog grada koja ostavlja bez daha. Nakon uživanja u omiljenom napitku bilo bi lijepo pojesti desert, zar ne? Mnogima će se pri tome baciti u lov na blago odnosno potragu za „instagramskim sladoledom“ u samome centru u poznatoj slastičarnici imena „ Gelatoteca Suso“.
Dok sjedite za stolom iste, uživat ćete u veličanstvenim prizorima te slušati male ulične orkestre koji sviraju klasičnu glazbu. Venecija također je posebno zanimljiva ljubiteljima umjetnina. U njenim brojnim palačama, muzejima i crkvama mogu se vidjeti djela mnogih slavnih umjetnika.U mnoštvu trgovina turisti mogu kupiti čuvene venecijanske suvenire čipku i vezene ukrase s otoka Burana te prekrasne predmete od kristala i stakla s otoka Murana. Nakon kratke vožnje, koja je sama po sebi zanimljiv doživljaj, možete stići na bilo koji od ta dva otoka i vidjeti kako se izrađuju ti suveniri. Kao šlag na kraju Venecija nudi i „ Bal pod maskama“ kao i tradiciju maskiranja. Svake godine mnoge agencije pružaju odlične ponude za posjet karnevalu stoga zaista bar jednom isprobajte magični ugođaj prošlih vremena. Maske su zaštitni znak Venecje i imaju veliki značaj za njezinu bogatu kulturu i povijest. Nošenje maski podrazumijevalo je jednakost, slobodu, bijeg od stvarnosti te uživanje u porocima. Svako je mogao biti neko drugi bar na kratko i uživati u ulozi koju sam izabere.

Iako se vjerovalo da su pod maskama svi ravnopravni, balskim svečanostima i privatnim maskaradama prisustvovali su samo odabrani. Smatra se da su originalne maske izrađivali isključivo venecijanski majstori, koji su bili talentirani umjetnici te imali veliki ugled u društvu. Do danas, zadržala se tradicija da se majstori pridržavaju statuta iz 1436. godine, a koji točno propisuje vrste maski, materijale i načine izrade! Sada kada imate sve potrebne informacije brže bolje “put pod noge” i ravno u Veneciju, grad kojem se s razlogom svi rado  vraćaju!

Bazilika svetog Marka

Bazilika sv. Marka dominantna je građevina na istoimenom trgu. Svakako spada među najljepše i najzanimljivije svjetske crkve, a pažnju privlači svojim posebnim izgledom.




Duždeva palača (Palazzo Ducale)

Odmah uz raskošnu baziliku sv. Marka, smjestio se povijesni centar političke moći u Veneciji te jedan od najprepoznatljivijih motiva La Serenissime – Duždeva palača (Palazzo Ducale).



Most Rialto (Ponte di Rialto)

Most Rialto (Ponte di Rialto) jedna je od glavnih znamenitosti Venecije, a među brojnim mostovima koji premošćuju venecijanske kanale, upravo je on najpoznatiji i najznačajniji.



Most uzdaha


Most uzdaha jedan je od mnogih mostova u Veneciji, a ubraja se među najpoznatije od njih. Venecija je grad romantike, pa tako legenda kaže da je most dobio ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se ondje poljubili za zalaska sunca. Istina je, ipak, ponešto drukčija i tužnija.


Santa Maria della Salute



Izgradnja Salute, kako je mnogi jednostavno zovu, započela je početkom 30-ih godina 17. stoljeća, kao zahvala Djevici Mariji za prestanak epidemije kuge.

 Gelatoteca Suso


Najbolji sladoled koji možete pojesti u Veneciji i uz to napraviti fotku za kojom pati instagram.



Postoje različite vrste maski koje se nose na karnevalu, a najpoznatije su:

Bauta – najpopularnija venecijanska maska koja prekriva gornji dio lica do obraza, i sa njom je moguće razgovarati, jesti ili piti. U 18. vijeku bilo je obavezno nositi ovu masku na određenim političkim skupovima.
Columbina – ova maska prekriva samo oči, nos i gornji dio obraza. Nosile su je samo žene, međutim u današnje vrijeme ovu masku nose i muškarci. Zlato, srebro, kristali i koža su detalji koji krase ovu masku.
Medico della peste –sa svojim bijelim „kljunom“ je najbizarnija i najprepoznatljiva venecijanska maska. Koristila se za prevenciju od zaraza. Danas, ove maske se izrađuju sa mnogo više detalja i dekoracija nego ranije.
Moretta (Servetta muta) – ženska maska ovalnog oblika, sa baršunom i velom. Žene koje su nosile ovu masku nisu mogle govoriti, kako maska nije imala otvor za usta, već samo za oči.
Larva – poznata i kao volto maska, je tipična venecijanska maska. Uglavnom je bijele boje i nosi se uz šešir i plašt. Pravi se od voska i finih tkanina. Ova maska prekriva cijelo lice i čuva identitet osobe koja je nosi.

Video možete pogledati ovdje.






Ira Vlahović


Nema komentara:

Objavi komentar