subota, 8. rujna 2018.

Trst uvijek i zauvijek

"Fiumanski šoping grad"

“I have always wanted to go to Trieste because it sounds like tristesse, which is a light-hearted word, even though in French it means sadness. In Spanish it is tristeza, which is heavier than French sadness, more of a groan than a whisper.” 

― Deborah Levy, Hot Milk


Piazza dell'Unità d'Italia



Naš kratki šoping i kako ne obožavati Trst? 

Najbliži nam grad prekrasne talijanske arhitekture i detalja koju ukrašavaju baš svaku zgradu. 

Popusti koji nisu ni blizu ovim našima, konkretno u potrazi za avionskim koferima bili smo svakoga dana ali jednostavno cijena koja je jednaka onoj za velike kofere nije nam bila ni najmanje primamljiva ili realna. Na sreću tamo smo pronašli dva u cijenu zapravo skoro jednoga tu, te se za nagradu počastili pizzom koja slovi kao najbolja, ali po našem skromnom mišljenju mi ipak dajemo 10/10 Biancu.







Sunglasses: Sojos , Watch: Ludvig and Victor



Da se vratim malo na sam centar Tj. Piazza Di Unita po meni ima posebnu čar baš noću, u vrijeme adventa i beskrajnih redova borova mislim da nema ljepšeg prizora ni u filmovima. ....pomalo se osjeća prolazak ljeta i novo uzbuđenje koje slijedi -Božić ! 






Svi mi iz okolice Rijeke ove fotografije pamtimo od malena kada smo se toliko veselili svakoj novoj igrački koja je uslijedila nakon povratka iz Trsta. Šetanje gradom i početci pričanja talijanskog jezika bude neka posebna sjećanja odlaska u nepoznato. Još i dan danas kada smo već 1670x najmanje bili tu i znamo već svaki kutak i ugao, priznajem gubim se i zamisljam da istražujem sve iznova kao onda kada sam bila dijete. 





Iako nije vezano za ovo kraće putovanje, zanima me koliki ste ljubitelj baroknog kiparstva ? U Baroku se kipovi odlikuju bujnom voluminoznošću tijela i uznemirenim draperijama, pokrenutošću i snagom izraženom u
kompoziciji, te dubokom modulacijom zbog čega se pojavljuju snažni kontrasti svjetlosti i sjena. Takva kiparska djela kao da bujaju na svim mogućim mjestima u unutrašnjosti građevina, u crkvama, po stubištima i dvoranama palača i dvoraca, te izvana, izbijajući uz portale, podmećući leđa pod balkone, te vrve po krovovima, izranjaju iz fontana, a posvuda su u perivojima, ili kao brojni javni spomenici na trgovima gradova. Sama izrada ovakvih čuda fascinirala su me oduvijek, ta igra stvaranja nečeg opipljivog.. kada sam i sama počela izrađivati skulpture u likovnoj školi shvatila sam koliko se počinješ zaljubljivati u taj dugotrajan proces stvaranja već u početku pri oblikovanju glinene baze za lijevanje betona, pa kasnije obrada i završni odljev u bronci je nešto u što daš cijelog sebe. Stoga me toliko i fascinira ta divna Italija i njeni nestvarni kipari.



Bluze, košulje, topovi sa cvijetnim uzorkom

Cvjetni uzorak tako volimo i moram priznati da mi je drago što je ove godine postao izrazito popularan i što ga viđam svugdje. U potrazi za novim cvjetnim komadima uputila sma se u Zaru i Shein u kojem sam pronašla topove, bluze i košulje u omiljenom uzorku.

Nakit u boji zlata

Danas je gotovo nemoguće zamisliti naš nakit bez doze zlatnog sjaja. Dugo nam je bio nekako odbojan i moglo bi se reći "starinski" , no svjedoci smo i sami ovog velikog preokreta i uživanja u zlatnim detaljima koji podižu svaku kombinaciju ! Ja sam svoje pronašla u H&M-u , Ludvig &Viktor , te Mi Alma Online store-u.




...

Ira Vlahović


Nema komentara:

Objavi komentar